Grupa gastronomów z Zielonki w ramach programu Leonardo da Vinci przez miesiąc zdobywała doświadczenie podczas praktyk zawodowych w Lipsku w niemieckiej Saksonii. Młodzi mistrzowie kuchni podpatrywali tajniki sztuki kulinarnej pracując u boku profesjonalistów w hotelach oraz kantynie przy Deutsche National Bibliothek. Uczniowie nie tylko wykazali się wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie gastronomii, ale także uczyli się samodzielności i przełamywania barier językowych oraz kulturowych. Weekendy mijały pod hasłami kultury. Zwiedzanie Lipska, które zachwyca licznymi perełkami architektury, mnogością zabytkowych restauracji, było miłym akcentem i odpoczynkiem od obowiązków zawodowych. Dyrektor ZSP nr 2 mgr inż. Bogdan Hajduga oraz koordynator projektu mgr Elżbieta Wojnowicz usłyszeli wiele ciepłych słów pod adresem uczniów, którzy dali się poznać z najlepszej strony zarówno w pracy jak i w trakcie zajęć kulturalnych. Kolejny raz okazało się, iż młodzież z Zielonki to prawdziwi ambasadorzy kultury polskiej.