
W dniu 11 października br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Bohaterów Westerplatte w Brzesku odbyły się Warsztaty Kulinarne dla uczniów klas o profilu gastronomicznym.
Warsztaty otworzył Starosta Brzeski Pan Andrzej Potępa wraz z Dyrektorem Wydziału Edukacji Panią Janina Motak oraz dyrektorem i gospodarzem placówki Panem Bogdanem Hajdugą. Głównym organizatorem przedsięwzięcia była Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Krakowie, którą reprezentował Pan Tomasz Latocha, jednocześnie pełniący funkcję Wiceprzewodniczącego Rady Powiatu Brzeskiego.
Agencja Rynku Rolnego wśród swoich działań dożo uwagi poświęca promocji żywności o wysokiej jakości, czego pokłosiem jest cykl warsztatów w małopolskich placówkach kształcących adeptów sztuki kulinarnej.
Celem realizacji warsztatów jest umożliwienie uczniom doskonalenia umiejętności, poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu, poznanie procesu przygotowania potraw, rozpowszechnianie wiedzy na temat systemów jakości żywności oraz produktów produkowanych w ramach tych systemów, upowszechnienie tradycyjnych metod upraw, poszanowania środowiska oraz rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości.
Uczniowie w części teoretycznej i praktycznej pod okiem znakomitych szefów kuchni otrzymali możliwość szlifowania swoich umiejętności kulinarnych. Przygotowali wiele wspaniałych potraw z wyjątkowych produktów dostarczonych przez organizatorów. Młodzież w zespołach dwu i trzy osobowych ćwiczyła pracę w zespole i wzajemną odpowiedzialność za efekty tej pracy. Działanie to ma przygotować uczniów do udziału w konkursach kulinarnych, ale głównie ma zwiększyć ich szanse na Rynku pracy.
Uczniowie z brzeskiej placówki podczas zajęć zaprezentowali się doskonale, potwierdzając bardzo wysoką wartość dydaktyczną szkoły oraz kunszt nauczycieli. Trzyosobowa grupa uczniów, która zaprezentowała się najlepiej otrzymała wartościowe nagrody a szefowie kuchni, którzy w tym dniu odwiedzili Brzesko pamiątkowe opracowania graficzne wydane przez Powiat Brzeski.